Grote kastelen van de Loire


Vanuit Tours, dat u beslist moet bezoeken, volgt deze tocht drie grote rivieren: de Loire, de Cher en de Indre. 250 km (5 uur) verwondering, met talrijke parken en bosgebieden, prachtige dorpen, troglodieten woningen, abdijen, kerken en natuurlijk enkele van de mooiste kastelen van de Loire.



Er zijn 5 toeristische haltes op deze route. Je bent vrij om een paar minuten of een paar uur te blijven.

  1. Kasteel van Amboise (*)
  2. Kasteel van Blois (*)
  3. Kasteel van Chambord (*)
  4. Kasteel van Cheverny (*)
  5. Kasteel van Chenonceau (*)

(*) Vergeet niet de openingstijden en boekingsmogelijkheden te controleren.



1. Kasteel van Amboise: Voordat het kasteel in 1434 aan de kroon werd toegevoegd, was het meer dan vier eeuwen lang eigendom van het machtige Huis van Amboise. Tijdens de Renaissance diende het als residentie voor verschillende koningen, met name Karel VIII, Lodewijk XII en François I. Het werd gedeeltelijk verwoest na de Revolutie: de koninklijke woning, de kapel Saint-Hubert waar de vermoedelijke resten van Leonardo da Vinci liggen, de terrassen en de cavalerietorens die het monument zijn unieke silhouet geven, zijn echter overgebleven van het project van Karel VIII.



2. Kasteel van Blois:  Het Koninklijk Kasteel van Blois, geklasseerd als historisch monument sinds 1845, biedt een prachtig panorama van de kunst en de geschiedenis van de kastelen in het Loiredal. De vier vleugels rond de binnenplaats vormen een uniek voorbeeld van de evolutie van de Franse architectuur van de 13e tot de 17e eeuw. Het gebouw roept door zijn verscheidenheid aan stijlen het lot op van 7 koningen en 10 koninginnen van Frankrijk.



3. Kasteel van Chambord: Gebouwd in het hart van het grootste afgesloten bospark van Europa, is het het grootste kasteel van de Loire. Het heeft een lusthof en een jachtpark die als historische monumenten zijn geklasseerd. Chambord is het enige koninklijke landgoed dat nog intact is sinds zijn oprichting. De site was oorspronkelijk een feodale motte en het voormalige kasteel van de graven van Blois. De oorsprong van het huidige kasteel gaat terug tot het bewind van de Franse koning François I, die vanaf 1519 toezicht hield op de bouw ervan.



4. Kasteel van Cheverny: Het Domaine de Cheverny is het familiebezit van de Hurault de Vibraye, een familie van financiers en officieren, die zich hebben onderscheiden in dienst van verschillende koningen van Frankrijk. Het is al meer dan zes eeuwen in dezelfde familie. Het kasteel heeft de bijzonderheid altijd bewoond te zijn geweest en dat nog steeds te zijn: de eigenaars wonen in de rechtervleugel en elke generatie streeft ernaar het met passie te onderhouden en te verfraaien.



5. Kasteel van Chenonceau: Chenonceau, met zijn beroemde galerij van twee verdiepingen met uitzicht op de Cher, is een van de juwelen van de Loire-architectuur. De ontleningen aan Italië en de Franse kenmerken zijn duidelijk waarneembaar. Chenonceau werd gebouwd, ontwikkeld en getransformeerd door vrouwen met zeer verschillende temperamenten. Het werd gebouwd door Katherine Briçonnet in 1513, verrijkt door Diane de Poitiers en uitgebreid onder Catharina de Medici. Het werd een plaats van meditatie met de witte koningin Louise de Lorraine, werd vervolgens gered door Louise Dupin tijdens de Franse Revolutie en tenslotte omgevormd door Madame Pelouze.


GPS-track